02.08.2000 | 03:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

AK: V ČR je zatím sklizeno 18 procent ploch obilovin

V celé ČR bylo k dnešnímu dni sklizeno 18 procent ploch obilovin. Uvádí se to v informaci, kterou Agrární komora ČR poskytla Agrowebu. Kromě vlivů letošního sucha a tepla mají přímý negativní dopad na kvalitativní ukazatele obillí dlouhodobé srážky v době sklizně.

Nejvíce je zatím sklizeno ozimého ječmene, a to zhruba 100 000 hektarů z celkové osevní plochy 142 000 hektarů. Výnosy u této obiloviny se pohybují v rozpětí 2,8 až 4,6 t/ha. Jarní ječmen je sklizen z osmi procent ploch a jeho výnosy se drží v rozmezí od 2,2 do 4,6 t/ha. Ozimou pšenici již zemědělci sklidili na téměř 19 procentech osetých ploch. Nejvíce sklizeň pokročila na jižní Moravě, na Hané a v produkčních oblastech českých krajů. Hektarové výnosy jsou však v některých oblastech i nižší než tři tuny. Řepka olejná je sklizena na 60 procentech osetých ploch, v nížinách přitom její sklizeň v těchto dnech končí. I u této komodity byly zaznamenány velké výkyvy ve výnosech, kdy nejnižší jsou pod hranicí dvou tun řepky na hektar.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down