21.07.2000 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zemědělci získají dotace na pojištění hospodářských zvířat

Dlouholeté úsilí o prosazení státní podpory zemědělského pojištění přineslo první konkrétní výsledek: Ministerstvo zemědělství ČR totiž schválilo podporu pojištění nákaz hospodářských zvířat jako dotační titul 8. D. v rámci Zásad, kterými se stanovují podmínky pro poskytování podpor Ministerstva zemědělství pro rok 2000. Příjemcem podpory může být chovatel hospodářských zvířat, který za pojištění nákaz v roce 2000 zaplatí nejméně 10 000 Kč. Výše podpory může činit až 35 procent zaplaceného pojistného.

O podporu mohou žádat od 1.8. pojištění chovatelé na příslušném územním odboru Ministerstva zemědělství, a to nejpozději do 31.10. 2000. Součástí žádosti je potvrzení pojišťovny o uzavření pojištění nákaz hospodářských zvířat a o výši předepsaného pojistného za rok 2000. Pro klienty České pojišťovny toto potvrzení zajistí příslušná agentura. Podmínkou vyplacení podpory je zaplacení pojistného za nákazové pojištění do 30. 10. 2000. Uzavření smlouvy mezi žadatelem o podporu a Ministerstvem zemědělství a vyplacení podpory bude realizováno v návaznosti na potvrzení pojišťovny o úhradě pojistného žadatelem, které Česká pojišťovna poskytne Ministerstvu zemědělství.
Schválení dotace pojištění nákaz hospodářských zvířat přestavuje významný impuls pro další rozvoj zemědělského pojištění i pro Českou pojišťovnu, která je v této oblasti na českém pojistném trhu jednoznačným lídrem. Tržní podíl České pojišťovny podle objemu předepsaného pojistného představoval loni více než 80 procent, zhruba stejný podíl zaujímá ČP i v pojištění hospodářských zvířat. Pojištění se nyní stalo pro chovatele finančně dostupnější, a proto si budou moci dovolit jeho rozšíření, a to jak sjednáním vyšších pojistných částek, které by lépe odpovídaly hodnotě chovaných zvířat, tak novým sjednáním pojištění pro doposud nepojištěná zvířata.
Dotace pojištění znamená uznání důležitosti komerčního pojištění zemědělských rizik. Z těchto důvodů je státní podpora zemědělského pojištění uplatňována i v mnohých zemích EU. Schválená podpora pojištění současně snižuje potřebu výpomoci ze státního rozpočtu při výskytu nákaz hospodářských zvířat a zvýrazňuje roli nákazového pojištění. Lze doufat, že jde o první krok ve směru podpory zemědělského pojištění při naplňování "Koncepce resortní politiky Ministerstva zemědělství", která počítá s řešením rizikovosti zemědělské výroby v období od roku 2001.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down