19.07.2000 | 12:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Producenti tukového průmyslu procházejí změnami

Vlastníkem 99,8 procent akcií společnosti Milo Surovárny se od minulého týdne stala akciová společnost Setuza poté, kdy odkoupila 50procentní balík akcií olomouckého podniku od akciové společnosti Invest Oil Bohemia, které akcie prodala firma Agrocredit. V souvislost se zmíněnou situací došlo v těchto dnech ke změně obchodního názvu akciové společnosti Milo Surovárny. Ta se vzhledem k vlastnictví strategické značky LUKANA přiklonila ke změně názvu firmy – LUKANA, a. s. Důvodem je rovněž jasné vyčlenění společnosti z bývalé struktury Milo Olomouc.

Důvodem majetkoprávních změn byla nutnost zprůhlednění vlastnické struktury vzhledem k probíhajícím obchodním jednáním se zahraničními finančními ústavy. V tomto směru ještě v nejbližší době dojde k vyřešení 15procentního balíku akcií Setuzy, který je nyní ve vlastnictví olomoucké akciové společnosti Lukana.
Naplno se po technologické odstávce rozjíždí zpracovatelské provozy olejnatých komodit v akciových společnostech Lukana a Setuza. Dostatečné množství řepky z nové sklizně potvrzují v současné době obě firmy jak pro potravinářské účely, tak pro výrobu metylesteru řepkového oleje (MEŘO).
Uspokojivá situace se jeví i v oblasti kvality letošní sklizně řepkového semene. Tato je spolu s vyhovující olejnatostí dobrá i přes stávající značnou vlhkost. Zatím nelze objektivně hovořit o výnosech. Podle prvních informací Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin se v počátcích sklizně pohybovaly výnosy místně od 2,45 až po 2,5 tun z hektaru, některé oblasti však vzhledem k nepřízni počasí nyní hlásí výnosy nižší.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down