14.07.2000 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Poslanci žádají pět miliard za sucho

Poslanecká sněmovna požádala vládu, aby na částečnou kompenzaci škod v zemědělství, které způsobilo letos na jaře katastrofální sucho, vydala státní dluhopisy do výše pěti miliard korun. Nařízení pro rozdělení této kompenzace zemědělským prvovýrobcům by měla vláda vydat do konce letošního srpna.

"Jednotlivým subjektům lze kompenzovat vzniklou škodu do výše 70 procent," uvádí přijaté usnesení sněmovny. Jeho schválení podpořilo 123 poslanců. Proti naopak hlasovalo 41 poslanců především z řad ODS. Podle tiskového mluvčího MZe Pavla Kováře se možnost, jak záležitost s kompenzacemi zemědělcům uspíšit, objevila v době, kdy byl ve sněmovně otevřen zákon o kampeličkách, obligacích a o vypsání cenných papírů. Poslanci se proto pokusili získat finanční prostředky tímto způsobem. I přes zmíněnou žádost sněmovny však hodlá ministr zemědělství Jan Fencl předložit tento týden vládě požadavek na kompenzace škod ve výši 7,2 miliardy korun. „Kdyby ale vláda schválila jenom pět miliard, nebude to špatný výsledek a MZe bude spokojeno,“ dodal Kovář. Celkové škody vzniklé v resortu zemědělství v důsledku sucha dosáhnou podle odhadů ministerstva asi 10,7 miliardy korun. Podle usnesení sněmovny má vláda do konce října 2000 mj. také realizovat opatření, které zreální hodnotu zprivatizovaného majetku u podniků vzniklých privatizací státního zemědělského majetku. Její další dvě opatření by měla vést k bonifikaci návratných finančních výpomocí poskytnutých v letech 1991 až 1994 a k řešení problematiky úvěrů na trvale se obracející zásoby.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down