14.06.2000 | 07:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Poučení za vysokou cenu

Kontrola z Bruselu, která v uplynulém týdnu u nás prověřovala mlékárny, přinesla pro Státní veterinární správu mnohá poučení. Josef Holejšovský, její ústřední ředitel řekl: „Veterinární správě musí v první řadě jít o to, aby naše země neztratila důvěryhodnost a nebyly shledány důvody pro vyjmutí se seznamu těch zemí, které smějí exportovat do EU. To je důležitější než počet závodů, které smějí vyvážet.“

Z kontrolovaných závodů byly ve dvou zjištěny takové závady, že státní veterinární správa jim okamžitě pozastavuje možnost exportovat. Podle Josefa Holejšovského se orgány veterinárního dozoru musejí stále zdokonalovat v kontrolní činnosti. A z této kontrolní činnosti vyvozovat patřičné důsledky. Nedokonalá nedůsledná a vůči kontrolovaným provozům „ohleduplná“ kontrola se může vymstít celé naší republice. Při dalším obdobném zjištění, jako v uplynulém týdnu, je docela dobře možné, že by naše republika mohla být vyřazena se seznamu zemí, které do EU mohou exportovat svou potravinářskou produkci.
Josef Holejšovský řekl, že Státní veterinární správa nemůže strkat za někoho ruku do ohně a takzvaně vycházet někomu vstříc. Veterinární správa je pro EU autoritou, která potvrzuje, že závody splňují podmínky pro export dané příslušnou komoditní směrnicí Rady EU. V tomto případě tedy veterinární správa nerozhoduje na základě české legislativy, nýbrž certifikuje splnění podmínek daných uvedenými směrnicemi Rady EU.
Státní veterinární správa musí být důvěryhodná , tj. její potvrzení musí „sedět“. Proto už ředitel SVS ČR učinil první kroky k ještě účinnějšímu veterinárnímu dozoru. Požádal mimo jiné i o pomoc a spolupráci Komoru veterinárních lékařů, jejíž prezident Jiří Krabička ji přislíbil.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down