13.06.2000 | 03:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Skladní listy v zemědělském výboru

Ve čtvrtek 15. června se bude zemědělský výbor Poslanecké sněmovny zabývat návrhem zákona o zemědělských skladních listech a zemědělských veřejných skladech, který prošel 24. května ve sněmovně prvním čtením. Při hladkém průběhu dalšího projednávání ve sněmovně a senátu by mohl vstoupit v platnost od 1. října letošního roku.

Místopředseda zemědělského výboru Miloslav Kučera neočekává, že by projednávání této předlohy doprovázely problémy. „Zahraniční banky umějí tento nástroj při poskytování úvěrů používat. Tuzemské si na něj buď zvyknou, nebo budou naši klienti využívat služeb zahraničních ústavů,“ míní Kučera. Od skladních listů si ale tolik neslibuje: „Nemůžeme si myslet, že zemědělcům vytrhnou trn z paty. Jejich zavedení díky legislativní úpravě nebude znamenat skokové zlepšení, spíš ulehčí situaci skladovatelům.“
Podle Michala Pátka ze společnosti Agropol Group jde o politicky neutrální zákonnou normu a připomíná, že její cesta parlamentem je na rozdíl od téměř duplicitní předlohy, která jde vládní cestou, rychlejší. „Zemědělec bude menším vazalem na tom, kdo mu dnes poskytuje tzv. zelený úvěr. Sám si bude moci rozhodnout, kdy bude prodávat svoji produkci a ne jako dosud, kdy ji zpravidla prodává hned po žních, protože nemá finanční prostředky,“ porovnává Jiří Malúš, předseda představenstva a. s. Agropol Group. Považuje za reálné, že agrární odvětví tak ročně získá asi dvě miliardy korun, aniž by se zatížil státní rozpočet.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down