09.06.2000 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Fencl na Ukrajině

Ministr zemědělství Jan Fencl dnes zahajuje pracovní návštěvu Ukrajiny, kde by měl jednat s ministrem zemědělské politiky Ukrajiny svým protějškem Ivanem Kirilenkem především o možnostech vzájemného obchodu s agrárními komoditami.

Česká strana má zájem hlavně o vývoz vepřového a hovězího masa, výrobků z brambor, zeleninových směsí, zavařenin a marmelád, ovocných šťáv, šumivých vín a piva, plemenných zvířat,inseminačních dávek a embryí, chtěla by také jednat o exportu laboratorní techniky, veterinární diagnostiky, vakcín, léčiv, biopreparátů či technologických zařízeních a strojů z ČR. Fencl by se měl setkat i s místopředsedou ukrajinské vlády Michailem Gladijem, který je odpovědný za resort zemědělství a potravinářského průmyslu. Česká delegace navštíví rovněž mezinárodní zemědělsko-průmyslovou výstavu Agro.
Agrární obrat obchodu s Ukrajinou loni činil téměř 328 milionů korun, což představuje asi 61 procent předloňského obratu. Vývoz z ČR se na loňském obratu podílel 286 milióny korun. První čtyři měsíce letošního roku zaznamenaly v porovnání se stejným obdobím roku loňského zvýšení obratu o 247 procent. Z ČR se do konce dubna uskutečnil do Ukrajiny vývoz za skoro 167miliónů korun a dovezeno bylo zboží za 24 miliónů korun. Nejvíce obchodovanými položkami jsou v českém vývozu slad, káva, semena a pšenice.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down