08.06.2000 | 03:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Řepaři proti dovozům cukru

Bez ochrany vnitřního trhu před dovozy zejména tekutého cukru z Polska nebude u nás fungovat tržní řád, přijatý jako první právě pro tuto komoditu. Čím méně se totiž prodá doma vyrobeného cukru, tím více klesnou pěstitelské plochy cukrovky. Na tom se shodli řepaři s cukrovarníky na již pátých řepařských dnech v Bezně, ve čtvrtek 8. června. Den před tím vláda neschválila opatření zabraňující dovozům těchto cukerných sirupů, což vyvolalo ve shromáždění velkou nevoli.

Podle Oldřicha Reinbergra, předsedy Českomoravského cukrovarnického spolku, jsou až z 80 procent podvodné. „Za poslední tři měsíce se tyto dovozy zdvojnásobily. A protože pro ně platí téměř nulové clo, cenově se dostávají pod naše náklady,“ dodal.
Dovozy tekutého cukru, kterými se obcházejí přijatá cla na cukr, dosáhly za letošek 20 tisíc tun za cenu kolem 6 Kč/kg, potvrdila Eva Divišová, ředitelka nově ustaveného odboru cukerních záležitostí na ministerstvu zemědělství. Důvodem, proč vláda opatření proti nim neschválila, je podle ní zřejmě to, že od 1 července vstoupí v platnost zákon č. 62/2000, předložený ministerstvem průmyslu a obchodu.
„Měl by urychlit zásahy na ochranu vnitřního trhu, tudíž i trhu s cukrem. Naše výrobní výsledky potvrzují, že jsme konkurenceschopní a dovozy nás okrádají. Nepřestaneme proti nim radikálně vystupovat,“ řekl Jan Bartoš, předseda Českého svazu pěstitelů cukrovky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down