06.06.2000 | 12:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Polsko počítá s dovozem obilí

Jestliže vývoj cen obilí z letošní sklizně ovlivní podmínky intervenčního nákupu Státního fondu tržní regulace, dá se už dnes počítat s vyššími cenami sladovnického i krmného ječmene, ovsa a krmného hrachu. Vyplývá to z informací sekce rostlinné výroby Českomoravského sdružení organizací ZZN.

Předběžný stav porostů ozimých obilovin hodnotí sekce jako vcelku dobrý. Předpokládá, že očekávaný nižší hektarový výnos se vyrovná vyšším osevem – ozimou pšenicí bylo oseto o 171 tisíc hektarů více. U jařin budou vyšší výpadky zejména u pšenice a ječmene, a to především na jižní Moravě, v severních a středních Čechách. U řepky zatím nejsou známky výrazného propadu hektarových výnosů.
Sekce rostlinné výroby sdružení ZZN také posoudilo situaci na světových trzích. Letošní sklizeň obilí v Evropské unii by se měla zvýšit o 8 milionů tun. Také Maďarsko navzdory suchu i záplavám očekává vyšší sklizeň pšenice o 2,5 milionu tun. Maďaři uzavřeli dohodu s EU, díky níž budou moci do EU vyvézt 400 tisíc tun pšenice. Naopak Polsko počítá s výrazně nižší sklizní obilí a dovozem potravinářského a krmného obilí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down