05.06.2000 | 01:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Převoditelnost mléčných kvót, jak ji navrhuje zákon o zemědělském intervenčním fondu, budí rozpaky

Zavedení kvotace u mléka, které ministerstvo zemědělství připravuje od příštího roku, se u zemědělské a mlékařské veřejnosti setkává s různou odezvou. Potvrdil to dnešní Kulatý stůl týdeníku Zemědělec. Podle Josefa Vrzáně se mléčné kvóty musí od roku 2001 spustit, protože se k tomu Česká republika zavázala v pozičním dokumentu.

Kvotaci u mléka umožní podle Vrzáně návrh zákona o zemědělském intervenčním fondu, který minulý týden schválila poslanecká sněmovna. V prvním roce, kdy bude uplatněn tento systém regulace, navržený zákon zcela zakazuje převod kvót, a to i bezplatný. Josef Stehlík z Asociace soukromého zemědělství spatřuje zásadní rozpor v tom, že na jedné straně chceme restrukturalizaci zemědělství, na druhé straně přidělením kvóty potvrzujeme praxi, že každý zemědělec si s kvótou bude moci po roce naložit, jak bude chtít. Spekulace těch, kteří udržují neperspektivní chov dojnic, aby pak kvótu mohli výhodně prodat, by šlo ošetřit podmínkou bezplatných převodů. Jak poznamenal Miroslav Jirovský, předseda SZDS, v Evropské unii byly kvóty po deset let výhradně zadarmo, poprvé od letoška je povoleno placení.
Výrazný rozdíl oproti zemím EU je pak v navrhovaném vymezení státní rezervy. Jak porovnal Jiří Burdych z MZe, zatímco v evropských zemích se tato rezerva používá jako nástroj pro perspektivní výrobce, u nás má mít každý chovatel stejný nárok na příděl produkční kvóty z této rezervy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down