01.06.2000 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ceny řepky na burze od května klesají

Ceny, za něž se bude prodávat tuzemská řepka z blížící se sklizně, budou letos plně pod vlivem světových cen. Ty přitom od začátku roku procházejí zajímavým vývojem.

Na burze MATIF ceny řepky z letošní sklizně od ledna neustále stoupaly a vrcholu dosáhly počátkem dubna. Během tohoto měsíce v podstatě kolísaly, v květnu pak soustavně klesaly. Zatímco v lednu byla na MATIF cena řepky kontrahovaná na srpen 6354 korun (při kursu 36,10 Kč/euro), k 5. 4. se vyšvihla na 7111 Kč, od května se propadá : 9. 5. byla 7020 Kč, 25. 5. pak 6877 Kč a k 31. 5. již 6714 Kč. Ceny na burze MATIF však nejsou cenami farmářskými, ale rozumí se za ucelenou dodávku na paritu FOB evropský přístav. V Německu jsou farmářské ceny zpravidla o 40 až 45 DEM, tj. zhruba o 740 až 830 korun nižší než ceny na burze.
Pronikavý pokles cen řepky přičítá Jan Sýč z Agropolu souběhu několika vlivů. Jednak očekávané rekordní úrodě všech olejnin, kterou americké ministerstvo zemědělství odhaduje o 13,5 milionu vyšší než loni. „I když u řepky by se produkce letos měla snížit, celkový přebytek ovlivní také její ceny,“ poznamenává Sýč. Další poptávku po řepce podle něho snižuje vysoký objem předprodané řepky v EU, soustředěný do druhého pololetí letošního roku. „V posledních dnech podporuje tyto tendence rovněž oslabení US dolaru,“ doplnil Sýč.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down