31.05.2000 | 02:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Šumperská agrární komora proti zpoplatňování amoniaku

Okresní agrární komora v Šumperku považuje zpoplatňování amoniaku pro zemědělské prvovýrobce, jak je navrženo ve věcném záměru zákona o ochraně ovzduší, za naprosto nesmyslné. Argumenty proti těmto poplatkům vysvětlila v dopise ministru životního prostředí Miloši Kužvartovi, jehož úřad zmíněný záměr zákona navrhuje.

Tajemník šumperské komory Radek Musil vysvětluje, že převážná většina zemědělců již zavedla nové moderní technologie přípravy způsobu založení a ošetření podestýlky, které společně s moderními aplikovanými technologiemi přípravy krmných směsí a krmení znamenají výrazné snížení emise čpavku a pachu. Čpavku se podle něho dnes v zemědělství produkuje daleko méně než v čističkách odpadních vod, skládkách nebo lidských aglomeracích.
„Nevíme, proč chce být ČR přísnější než EU a zpoplatňovat produkci amoniaku, když nikde v Unii tomu tak u hospodářských zvířat není. Proč MŽP navrhuje něco, co není vůbec kompatibilní s právním řádem EU a co bude jako další závaží tížit české zemědělce v již tak nelehké situaci. Zdá se, jakoby se chtěla získat do státního rozpočtu další suma peněz, a to na úkor těch nejchudších –zemědělců,“ uvedl Musil. Vzhledem k tomuto kurioznímu návrhu se domnívá se, že by se pak zemědělcům mělo platit za to, že svou činností vyrábějí kyslík.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down