30.05.2000 | 09:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pomoc regionům řeší zákon

Zajistit vyvážený rozvoj regionů a vyrovnání výrazných rozdílů v jejich úrovních, je podle Jiřího Durčuka, náměstka ministra pro místní rozvoj, cílem nového zákona o podpoře regionálního rozvoje.

Jak Durčuk uvedl, zákon vymezuje jednotlivé typy podporovaných regionů, obsah, formy a nástroje pomoci problémovým regionům a programové dokumenty k podpoře regionálního rozvoje na státní i krajské úrovni. Pomoc bude směřovat zejména do strukturálně postižených, hospodářsky slabých a venkovských (řídce osídlených zemědělských) územních celků, jimž hrozí vylidňování. Půjde hlavně o podpory malého a středního podnikání, dále na zlepšení technické a sociální infrastruktury a rozvoje cestovního ruchu. Podle Durčuka nejsou naše nově koncipované regiony zcela vyvážené a nepotýkají se se stejnými problémy. Nejpostiženější jsou severozápadní Čechy a severní Morava. „Prostředky, které poplynou před naším vstupem a po něm z různých fondů, budou muset být dobře strukturovány a zpracovány,“ zdůraznil Durčuk a upozornil: „Hlavním požadavkem Evropské unie je transparentnost administrování pomoci z fondů. Musíme proto vytvářet potřebné struktury tak, aby umožnily sledování nakládání s prostředky až po konečného příjemce.“

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down