23.05.2000 | 02:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dnes slaví svět Den mléka

„Jsem příznivcem a konzumentem mléka a mléčných výrobků a mohu se také pochlubit tím, že díky mně markantně stoupla spotřeba mléka u členů vlády, jimž je na každém zasedání nabízeno kvalitní neodstředěné mléko,“ prohlásil dnes na oslavách Světového dne mléka ministr zemědělství Jan Fencl.

Jak ministr uvedl, na nákup mléka a mléčných výrobků jdou 4 % ročních výdajů našich domácností. „Loni vzrostla spotřeba mléka (a mléčných výrobků) u nás ze 197 litrů na obyvatele a rok, kterou jsme měli v roce 1998, na 207 litrů. Ještě 100 litrů navíc a budeme v Evropě,“ konstatoval ministr. Dodal, že přes negativní kampaň, která někdy zpochybňuje zdravotní aspekty mléka, a přes reklamy na slazené nápoje se náš spotřebitel vrací „k tradicím a návykům blízkým těm, které jsou běžné v západní Evropě“.
Světový den mléka se slaví od padesátých let tohoto století, kdy Mezinárodní mlékařská federace vyhradila pro tento účel každé čtvrté úterý v měsíci květnu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down