19.05.2000 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čistší produkce má zvýšit konkurenceschopnost

Národní program čistší produkce (NPČP) vyhlásil dnes ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Tento program má přimět podniky, aby se chovaly ekologicky. Zatímco v minulých zhruba 10 letech se podařilo zlepšit stav životního prostředí například odsiřováním plynů ze severočeských elektráren, či důkladnějším čištěním odpadních vod, je podle Kužvarta podstatou NPČP již prevence vzniku znečištění, tedy používání moderní technologie výroby.

Čistší produkce je strategie ochrany životního prostředí, která se zaměřuje na nejen na omezování vzniku znečištění přímo u zdroje, ale také na účelnější a intenzivnější využívání surovin a energií. Znečištění a ztráty, k nimž při důsledném uplatnění této strategie vlastně nedojde, snižují samozřejmě náklady. Podle ředitelky Národního centra čistší produkce bude hlavní úloha státu při realizaci zmíněného programu ve vytváření podmínek, za nichž bude pro průmyslovou i veřejnou sféru možné a výhodné uplatňovat strategii čistší produkce. Podpora NPČP by podle ní měla jít z již existujících programů jednotlivých ministerstev, například ze Státního fondu životního prostředí. A co povede podnikatele k tomu, aby se do programu zapojili? „Motivace je jednoznačná. Ani největší populista nemůže tvrdit, že bude levnější energie a suroviny. Proto se bude vyrábět ekologicky čistě. Na jednotku průmyslové produkce spotřebujeme zhruba 2,5krát více energie než je v zemích Evropské unie zvykem. To je naprosto limitující faktor pro konkurenceschopnost českého průmyslu na náročných zahraničních trzích,“ konstatoval ministr Kužvart.
Z potravinářských podniků podepsal Mezinárodní deklaraci o čistší produkci již v loňském roce Znovín Znojmo, a.s. Letos se do NPČP přihlásila a. s. Drůbež - vejce, Moravské Budějovice.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down