15.05.2000 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pěstitelé vysazují černý rybíz i bez dotací

V letošním roce se nově vysadí kolem 500 až 600 hektarů ovocných sadů. Tento rozsah odhaduje předseda Ovocnářské unie ČR Jaroslav Muška. Ročně by však podle jeho slov bylo potřeba obnovit zhruba 800 hektarů.

Jak Muška připomíná, stát pro letošní rok přispívá na výsadbu ovocných sadů vyšší dotací než v minulém roce, kdy poskytoval 60 tisíc korun na hektar. Podpora až sto tisíc korun na hektar se vztahuje na výsadbu jabloni, hrušní, meruněk, broskvoní, slivoní, třešní a višní. Netýká se tedy rybízu, o jehož zařazení do dotačního Ovocnářská unie několik let usiluje. Přestože stát výsadbu černého a červeného rybízu nedotuje, pěstitelé podle Mušky jeho plochy rozšiřují. „Po špatných letech, kdy byl rybíz téměř neprodejný nebo za špatné ceny, totiž v předchozích dvou letech významně stoupla poptávka po tomto měkkém ovoci. Jeho ceny se staly pro ovocnáře velmi zajímavé,“ vysvětlil Muška.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down