12.05.2000 | 02:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Co by měl přinést vodní zákon

Návrh nového „vodního zákona“ je zatím spojen hlavně se soubojem o kompetence, který probíhá mezi ministerstvem životního prostředí a zemědělským resortem. Tento spor je příčinou, že právě v oblasti, která se jej dotýká, má návrh zákona dvouvariantní řešení, a jeho schválení ve vládě se stále odsouvá. Co ale vlastně můžeme od nového zákona čekat?

Podle informací tiskového oddělení MZe se v návrhu zákona objevuje nově zpoplatnění odběru povrchové vody ve dvou úrovních. Ponechávají se současné platby za skutečně odebrané množství povrchové vody ve formě věcně usměrňované ceny, kterou s odběratelem sjednává správce vodního toku. (MŽP navrhuje, aby místo ceny byl stanoven pevný poplatek, jehož výši určí svým nařízením vláda.) Nově se zavádí možnost výběru poplatku za povolený odběr povrchových vod , který má charakter platby za využití přírodního zdroje. Výši tohoto poplatku stanoví nařízení vlády diferencovaně pro průmysl, pro zásobování pitnou vodou či pro průtočné chlazení parních turbín. Poplatek ani cena by se podle návrhu zákona neměly vztahovat na množství menší než 10 tisíc m3 za rok nebo 800 m3 za měsíc. Zpoplatněny by podle návrhu neměly být například ani odběry povrchových vod pro napouštění veřejných koupališť a nádrží určených k chovu ryb, pro hašení požárů a také pro závlahy.
Za vypouštění odpadních vod do vod povrchových by podle návrhu měl znečišťovatel nadále platit, a to za znečištění vypouštěných odpadních vod, které překročí v příslušném ukazateli zároveň koncentrační i hmotnostní limit. Poplatky se platí rovněž z objemu vypouštěných odpadních vod, pokud převýší za kalendářní rok 30 tisíc m3. Zpoplatněno není vypouštění minerálních vod, které nebyly použity k lázeňské péči, vod ze sanačních vrtů apod.
V návrhu zákona se nově upravuje okruh plátců poplatku za povolený odběr podzemních vod. Jeho výše bude stanovena nařízením vlády rozdílně pro zásobování pitnou vodou a pro ostatní účely. Poplatek za odběr podzemních vod by se neměl vztahovat na odběr z jednoho zdroje menší než 10 tisíc m3 za rok, na odběr za účelem získávání tepelné energie a na odběr podzemních vod za účelem snížení jejich znečištění.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down