12.05.2000 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Při postřicích je nutno chránit včely

Přestože v posledních letech se pokles počtu včelstev u nás zastavil a naopak je možné mluvit o jeho pozvolném růstu, stále nám pro optimální opylení rostlin chybí asi 150 tisíc včelstev. Proto je škoda, když k úhynu včel dojde zcela zbytečně při ošetřování porostů chemickými prostředky.

Podle Štěpána Kužmy ze Státní rostlinolékařské správy mají všechny přípravky na ošetření rostlin, které procházejí registrací, stanovené podmínky pro používání. Tyto podmínky musí být uvedeny na etiketě jejich obalů. K povinným údajům patří také skutečnost, zda je přípravek neškodný, škodlivý či toxický pro včely. Zákon o rostlinolékařské péči 147/96 Sb. ukládá včelařům „oznámit příslušnému obecnímu úřadu údaje týkající se stanovišť včelstev a hromadného letu včel.“ Podle vyhlášky 40/97 Sb. musí hlášení o trvalém stanovišti dostat obecní úřad každoročně do 25. března, nové umístění kočovných stanovišť je nutno oznámit alespoň 5 dnů před přemístěním. Neprodleně je třeba informovat obecní úřad o hromadném letu včel za zdrojem snůšky. Tyto údaje si naopak musí od obecního úřadu vyžádat ten, kdo chce porosty chemicky ošetřit. Podle vyhlášky 40/97 Sb. nesmějí přípravky, které jsou pro včely škodlivé nebo toxické, používat na kvetoucích porostech, na kvetoucích stromech a keřích navštěvovaných včelami a letecky je nesmí aplikovat na pozemcích, přes něž hromadně létají včely za zdrojem snůšky. Leteckou aplikaci je nutné oznámit obecnímu úřadu nejpozději 24 hodin před jejím začátkem a veřejně vyhlásit do 18 hodin dne, který jí předchází. Při chemickém ošetřování porostů je nutné dbát také na sílu a směr větru a vzít v úvahu i použitý mechanizační prostředek, aby bylo možné zaručit, že přípravky nezasáhnou stanoviště včelstev či místa, na která včely létají.
Za kvetoucí se podle zmíněné vyhlášky považuje porost, v němž na 1 m2 jsou v době ošetření průměrně 2 rozkvetlé rostliny, a to včetně plevelů, nebo porost navštěvovaný včelami v době výskytu medovice nebo mimokvětního nektaru. Stejně tak se za „kvetoucí“ považují i stromy a keře s medovicí či mimokvětním nektarem.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down