11.05.2000 | 02:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na obzoru je zákon o ekologickém zemědělství

Na programu květnové schůze Poslanecké sněmovny bude mimo jiného také vládní návrh zákona o ekologickém zemědělství. Podle poslance Libora Ambroska byl po projednání ve výborech doplněn řadou pozměňovacích návrhů a doporučen ke schválení.

Jak Ambrozek dále uvedl, jedním z hlavních problémů byla možnost souběhu ekologické a konvenční produkce na jedné farmě. „Navrhli jsme, že ekologický zemědělec nebude moci souběžně vyrábět stejný typ produktů ekologickým a konvenčním způsobem,“ vysvětlil. Velká diskuse byla podle něj kolem faremních chovů jelenovitých. „Přiklonili jsme se k názoru MZe, že faremní chov jelenovitých není v souladu se zásadami welfare a ekologického zemědělství,“ konstatovall Ambrozek. Podle jeho slov upravili poslanci také v návrhu zákona přesněji pozici ekologického chovatele včel. Problémem je také výše pokut. „Původní návrh do 100 tisíc Kč považuji za velmi nízký. Pozměňovací návrh tuto částku zvýšil na 1 mil. Kč. Uvažuji však o možnosti zvýšení této taxy pro zpracovatele,“ řekl Ambrozek, který předpokládá, že zákon bude platit od počátku příštího roku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down