10.05.2000 | 04:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ČR musí zavést produkční kvóty na mléko

Pokud chce Česká republika vstoupit do Evropské unie (EU), musí přijmout její společnou zemědělskou politiku a užívat kvóty tam, kde je užívá Unie. Zavedení systému mléčných kvót v ČR věnuje Evropská komise značnou pozornost, jak dokládá její pravidelná hodnotící zpráva za rok1999, kde je v oblasti organizace trhu v zemědělství výslovně upozorněno na to, že v ČR nejsou zavedeny kvóty na mléko. Pro týdeník Zemědělec to dnes uvedl tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář.

Podle jeho slov budou v EU platit mléčné kvóty minimálně do března roku 2008, což vyplývá z Nařízení Rady (EC) 1256/1999. Termínem vstupu ČR do EU je rok 2003 a harmonizace legislativních a dalších kroků postupuje v návaznosti na tento oficiální termín. "ČR musí přijmout Nařízení Rady tak, aby tržní řády, tedy i kvóty, byly v době vstupu v roce 2003 nejen zavedeny, ale také již ověřeny. K převzetí Společné zemědělské politiky se česká vláda zavázala také v pozičním dokumentu, kde například žádá u mléka o národní kvótu o objemu 3,1 milionu tun a zavazuje se vybudovat zemědělský intervenční fond a systém mléčných kvót," doplnil Kovář s tím, že nezavedení kvót ze strany ČR by mohlo být pro EU důvodem pro zpochybnění jejího přijetí v první vlně a v případě přijetí důvodem k odmítnutí vyplácet českým zemědělcům po vstupu do EU přímé platby.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down