10.05.2000 | 02:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Příliš mnoho neúspěšných firem

Velké množství firem, které jsou ve svém podnikání vlastně neúspěšné a přitom stále přežívají, je podle ředitele Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky (VÚZE) Tomáše Douchy jednou z příčin současného neutěšeného stavu, na nějž si stěžují sami zemědělci a zpracovatelé. Doucha to uvedl při svém vystoupení na valné hromadě Asociace soukromého zemědělství. Podle odhadů VÚZE by přitom loňský propad tržeb v zemědělství měl činit asi 7 až 9 miliard korun (oproti cifře 11 až 16 miliard, s níž zřejmě počítá Zelená zpráva), a ve výhledu pro letošek zatím výzkumníci počítají s propadem asi 5 až 6 miliard korun.

Ředitel VÚZE přitom zdůraznil, že je samozřejmě řada podniků dobrých a rovněž výsledky celého oboru se podle jeho názoru přece jen zlepšují a vykazují příznivější trend. „Přesto je zřejmé, že málo podniků u nás využívá své zdroje na optimální úrovni. V Evropské unii se nám diví, jak se tyto špatné podniky u nás vůbec mohou udržet,“ řekl. Poukázal přitom zároveň na kalkulace VÚZE, podle nichž jsou v našich podmínkách značně neefektivnější potravináři a obchodníci než sami zemědělci. I to je podle něj rozdíl oproti zemím Evropské unie.
Z tohoto pohledu označil Doucha za důležité, aby stát pomohl podnikatelům tím, že nebude bránit „likvidaci“ firem neúspěšných. Podstatná pro perspektivu prvovýrobců je pak jejich integrace.
Pokud jde o otázku pro Českou republiku nevýhodné liberalizace agrárního obchodu, je podle Douchy velice obtížné tento stav napravit. „Přitom nás dříve uzavřené závazky ovlivňují hlavně v současné době. Například Maďarsko i Polsko si předtím vytvořily výhodnější podmínky. Vtip je totiž v tom, že v rámci Světové obchodní organizace WTO už může docházet jen k ještě větší liberalizaci. Takže Poláci a Maďaři mají řekněme aspoň nějaký manévrovací prostor, jenže my už jsme na hodně nízké laťce,“ vysvětlil.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down