10.05.2000 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Farmářské ceny vajec jsou letos příznivé

Udržení současné příznivé farmářské ceny vajec vyžaduje mimo jiné nezvyšovat stávající stavy nosnic a udržovat nynější produkci. V opačném případě by znovu hrozilo nebezpečí, že především v létě by cena vajec mohla opět poklesnout. Upozorňuje na to Stanislav Broda, předseda Svazu producentů vepřového, drůbežího masa a vajec Čech a Moravy.

Zvrat v realizačních cenách vajec, které byly z pohledu výrobců nepříznivé, nastal loni v září.. Od října 1999, kdy průměrná cena vajec u podniků sdružených v uvedeném svazu stoupla na 1,57 koruny za kus se postupně zvyšovala na prosincových 1,97 koruny. Letos v únoru se přehoupla přes dvě koruny za kus a na této úrovni se udržovala i v březnu a dubnu.
Podle Brody přispělo k oživení cen založení společnosti pro koordinaci obchodní politiky Druvepa sdružující 15 výrobců vajec a také intenzivní jednání obchodních společností Česká vejce a Zlatá vejce se supermarkety i s ostatními odběrateli. Jak také Broda zdůraznil, na růstu cen se projevilo snížení stavu slepic u řady chovatelů, a to buď úplnou likvidací nebo předčasnou brakací. Stavy slepic se ve druhé polovině minulého roku snížily o více než 500 tisíc kusů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down