09.05.2000 | 04:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slovensko kvóty na pivo nezruší, ale bude je lépe rozdělovat

„Zřejmě nedocílíme zrušení dovozních kvót na pivo, ale doufám, že se dočkáme lepší administrace těchto kvót,“ řekl ministr zemědělství ČR Jan Fencl. po dnešním zasedání Rady celní unie pro týdeník Zemědělec. Podle jeho slov by neměl být obchod s pivem vůbec omezován a česká strana pro letošní rok také očekávala zrušení slovenské dovozní kvóty na pivo. „Tato kvóta totiž běží již tři roky a je v logice věci očekávat, že by měla být zrušena“, vysvětlil ministr.

Špatnou proceduru rozdělování této kvóty dokládá skutečnost, že v prvním čtvrtletí letošního roku mělo být vyvezeno 16 procent z ročního objemu kvóty, nicméně vývoz byl pouze 12 procent, protože více kvót nebylo vydáno. Naproti tomu dovozní kvóta na izoglukózu z české strany podle jeho slov vyplývá z cukerního pořádku zavedeného v ČR a dříve, než bude možno vůbec uvažovat o jejím zvýšení či zrušení, je třeba vyhodnotit, jaký dopad mělo zavedení cukerního pořádku na český trh cukru.
K budoucnosti vzájemného agoobchodu ministr řekl, že obě strany mají do konce roku prostor k tomu, aby modelovaly budoucí agrární obchod a vytipovaly citlivé komodity, kterých by se mělo týkat případné přechodné období po vstupu ČR do EU
Podle informací MZe činí slovenská dovozní kvóta na pivo od loňska 532 000 hektolitrů ročně a má být zrušena až v roce 2002. Letos k 28.dubnu vyvezla ČR na Slovensko 63 871 hektolitrů piva za zhruba 57 milionů korun. Loni to bylo za celý rok 332 296 hektolitrů v hodnotě 314 milionů Kč. ČR začala od loňského března uplatňovat roční kvótu 5000 tun na dovoz slovenské izoglukózy. K 28. dubnu dosáhl dovoz této komodity ze SR 1050 tun, přičemž za celý loňský rok to bylo 6080 tun izoglukózy. Oboustranně se dále uplatňuje dovozní kvóta 3500 tun cukru ročně.
Český agrární vývoz na Slovensko za letošní první čtvrtletí dosáhl 2,28 miliardy Kč proti 2,31 miliardy Kč za první čtvrtletí loňského roku. Dovoz ze SR ve sledovaném období činil 1,07 miliardy Kč, přitom v loňském srovnatelném období to bylo 1,01 miliardy Kč. ČR tedy za první tři měsíce vykázala kladné saldo vzájemného agrárního obchodu ve výši asi 1,2 miliardy korun.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down