04.05.2000 | 03:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ceny pachtovného u zemědělské půdy v Německu

Mezi starými a novými spolkovými zeměmi přetrvávají výrazné rozdíly v cenách půdy a pachtovného. V loňském roce činilo pachtovné ve starých spolkových zemích průměrně 426 DM za hektar, tj. 7900 korun. Představuje to 1,27 procent ceny půdy. V nových spolkových zemích činilo pachtovné 189 DM (3500 Kč), což je 2,97 procent ceny půdy v těchto zemích. Ve „staré části“ Německa zůstává pachtovné v posledních deseti letech stabilní, zatímco v nových zemích postupně stoupá (kolem 11 až 12 DM/rok). Předpokládá se, že ani v nejbližších letech nedosáhne pachtovné v nových spolkových zemích úrovně v západní části. Ve starých spolkových zemích je pronajato téměř 50 procent půdy v rozsahu 5,59 milionu hektarů. Naproti tomu v nových spolkových zemích je pronajato více než 90 procent, tj. 5,01 milionu hektarů půdy.
Josef Vlk, Agrární komora ČR

Ve „staré části“ Německa zůstává pachtovné v posledních deseti letech stabilní, zatímco v nových zemích postupně stoupá (kolem 11 až 12 DM/rok). Předpokládá se, že ani v nejbližších letech nedosáhne pachtovné v nových spolkových zemích úrovně v západní části. Ve starých spolkových zemích je pronajato téměř 50 procent půdy v rozsahu 5,59 milionu hektarů. Naproti tomu v nových spolkových zemích je pronajato více než 90 procent, tj. 5,01 milionu hektarů půdy.
Josef Vlk, Agrární komora ČR

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down