04.05.2000 | 09:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vláda schválila vinařský fond

Na svém včerejším jednání přijala vláda návrh novely zákona o vinařství a vinohradnictví, který se týká zřízení vinařského fondu.

Tyto fondy jsou běžné ve všech vinařských zemích EU. Neřídí se žádnou směrnicí, a proto fungují na různých principech. Pokud bude vinařský fond schválen, měli by vinaři do něj odvádět 1 Kč/l, tedy podstatně méně, něž činila zrušená spotřební daň na víno. V ceně vína by se tedy tento poplatek neměl projevit. Vinohradníci by měli do fondu platit 350 Kč/ha vinice. Hlavním cílem fondu má být podpora obnovy vinic. Vinaři sice dostávají prostřednictvím MZe na tento účel dotace, ročně však jde pouze o asi 33 milionů Kč. To představuje podle počtu žadatelů na 1 ha vinice podporu ve výši zhruba 125 tisíc Kč, letos se předpokládá pouze 90 tis. Kč. Náklady na vyklučení 1 ha staré vinice se pohybují kolem 100 tisíc Kč, opětovné vysázení přijde na 550 až 600 tisíc Kč. Dnes je u nás asi 10,5 tisíc ha plodných vinic, půdní a klimatické podmínky však umožňují pěstovat vinnou révu na 16 až 18 tisících ha. Výsadba nových vinic je přitom možná pouze do doby našeho vstupu do EU. Ta již další zvyšování jejich ploch nedovoluje.

Zřízení vinařského fondu bylo původně již v ministerském návrhu předchozí novely zákona. Na doporučení Legislativní rady vlády byl však fond vyčleněn do samostatné novely. Do návrhu první novely se Vinařský fond dostal ve sněmovně díky zásahu poslance Ladislava Skopala. Ke schválení fondu však chyběly 3 hlasy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down