13.04.2000 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Letecká vakcinace lišek na Kladensku začne o víkendu

Leteckou vakcinaci lišek proti vzteklině, spočívající v kladení návnad s účinnou látkou, zahájí o víkendu kladenská veterinární správa. Počítá s umístěním 18 000 dávek na ploše 720 kilometrů čtverečních lesů, luk a polí, řekl dnes ředitel veterinární správy Luboš Horák.

„Ohniskem výskytu vztekliny je od listopadu území celého okresu. Nemoc se po čtyřech letech objevila loni v srpnu; do konce února jsme pak evidovali 28 nakažených zvířat,“ uvedl. Z tohoto počtu bylo podle něho 25 lišek, jedna kuna a dva kusy srnčí zvěře. Po podzimní vakcinaci, kdy myslivecká společenství na Kladensku položila 11 400 návnad, se podle Horáka snížil počet nových onemocnění v lednu na šest a v únoru na dva případy. „Od 28. února do dneška nemáme zatím žádný další případ nákazy,“ řekl. V souvislosti s leteckou vakcinací Horák zdůraznil, že návnady „nesmějí být za žádných okolností sbírány“. „V nich uložená vakcína obsahuje oslabený virus vztekliny. Pokud by se z plastové tobolky dostal na ruce, je nutné kůži okamžitě omýt mýdlem. Pokud by virus vnikl do očí, úst či nosu, je třeba neodkladně navštívit lékaře,“ upozornil. Za letošní první čtvrtletí evidovala Státní veterinární správa na území Čech a Moravy 44 případů vztekliny. S výjimkou dvou srnců a jednoho psa byly všechny pozitivní nálezy u lišek. Jarní vakcinace lišek se má od 15. dubna uskutečnit ve 45 okresech. Bude během ní použito 800 000 dávek očkovací látky. Letecky budou veterináři klást návnady v 18 okresech nejvíce postižených touto chorobou.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down