Náklady tuzemských pekařů zvýší o desítky milionů korun intervence České národní banky do kurzu koruny. Uvedl to na tiskové konferenci generální ředitel jedné z největších tuzemských pekárenských skupin, společnosti Penam, Jaroslav Kurčík. Pokles kurzu koruny podraží mouku, pohonné hmoty či droždí. Pekaři by rádi zdražili své výrobky v řádu procent, brzdí je však tlak řetězců na cenu a strach ze ztráty zákazníků.
Podle Kurčíka by se na první pohled mohlo zdát, že oslabení kurzu koruny se pekařů nedotkne. Pečivo se dělá z domácí mouky, řada dalších surovin pochází také z tuzemské produkce. Cenu vstupů včetně mouky ale dnes utváří celoevropský trh. Čeští zemědělci se chovají tržně a oslabení koruny jen nahrává dalším vývozům a růstu cen suroviny i pro tuzemsko.
Důležitou surovinou pro pekařskou výrobu je také droždí. Ačkoliv to není veřejně příliš známo, v ČR jej v současné době žádna firma nevyrábí. Veškerá pro pekaře zásadní surovina se tak musí dovážet ze zahraničí, například Francie, Polska nebo Ukrajiny. Jenom Penam každoročně spotřebuje kvasnic 2250 tun. Ze zahraničí se nakupují například i obaly na pečivo, které krok ČNB zdraží také. Významnou položkou jsou pro pekaře pohonné hmoty do aut rozvážejících pečivo, které kvůli intervenci také podraží.
Penam odhaduje, že v souhrnu zdražení vstupů zvýší jeho náklady v příštím roce o desítky milionů korun. Podle Kurčíka je situace v potravinářství v současné době nejhorší za téměř dvě desítky let, co v tomto odvětví působí.
Podle Kurčíka by sice pekárny rády zdražily své produkty v řádu jednotek procent. Ty velké však limituje tlak obchodních řetězců přes něž prodávají většinu svých produktů. Menší pekaři, kteří většinu své produkce prodají sami ve svých prodejnách, by sice zdražit mohli, ale tímto krokem by riskovali ztrátu svých zákazníků.*