10.01.2014 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vinaři už čekají na teploty pod nulou

Vinaři už čekají na teploty pod nulou, které by měly být podle předpovědí už příští týden. Hodlají totiž stříhat vinnou révu, a když nejsou vinice zablácené, je to jednodušší, uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půčka a dodal, že při nízkých teplotách také vymrznou škůdci, například padlí révové.

Na příhodnější dobu pro stříhání vinic čekají například ve Vinařství Volařík, chtějí začít stříhat až v mrazech, když na ně budou rostliny už přivyklé. Vyšší lokality jsou odolnější, ale      v nižších polohách, mrazových kotlinách by dříve ostříhané, oslabené vinice mohly utrpět následnými mrazy. Tím by mohla být ohrožena celá úroda ročníku, vysvětlil hlavní technolog Vinařství Volařík Filip Mlýnek.

Podle vinařů letošní zima, která je zatím nadprůměrně teplá, není ideální. Domnívají se, že nezvykle vysoké teploty v tomto období ale nebudou mít vliv na vinohrady a kvalitu či množství vína ročníku 2014, řekl Půček.

Některé vinařské firmy už kvůli teplotám vzdaly letošní produkci ledového vína a poslední hrozny už sklidily. Vinařství Chateau Valtice většinou nečeká se sklizní hroznů pro ledová vína do Nového roku, takže tyto hrozny sklidili už 20. prosince. Vyrobí z nich výběry z cibéb.

Na ledové víno se nezaměřuje ani Zámecké vinařství Bzenec. Část hroznů ale na vinicích ještě má. Teď čekají, zda jim to vyjde, nebo nevyjde. Primárně jim nešlo o výrobu ledového vína, ale dosažení požadované cukernatosti, uvedl ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.

Část hroznů má na vinicích ještě Vinařství Volařík. Podle Mlýnka ale jejich kvalita klesá. Obává se, že letos už ledová vína nebudou, rapidně se zhoršuje zdravotní stav hroznů. Základem pro výrobu kvalitního ledového vína je co nejlepší stav hroznů, a ten už není podle něj ideální.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down