28.01.2014 | 08:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pěstitelé mají ještě prostor

Pěstitelská plocha zeleniny poslední léta balancuje kolem devíti tisíc hektarů, vloni představovala 8557 hektarů. Je to však málo, protože zelináři jsou kritizováni za to, že nejsou schopni zlepšit soběstačnost České republiky v zelenině. V každém případě by ji však mohli vylepšit. Uvedl to předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman na tradičních Zelinářských dnech ve Skalském dvoře u Bystřice nad Pernštejnem, s tím, že na našem trhu teoreticky uplatnila zelenina z dalších zhruba 6770 hektarů.

Tuzemští pěstitelé vyprodukují zhruba 250 tisíc tun zeleniny a její dovoz představuje kolem 550 tisíc tun. Vloni od ledna do srpna to bylo 416 815 tun, zatímco v roce 2000 se dovozy pohybovaly na úrovni 292 193 tun. V roce 2012 tvořila tržní produkce zelinářské unie 30 procent spotřeby a dovozy 70 procent. „Důvodem je také to, že český zákazník chce mít stejnou zeleninu v prosinci a tu samou zeleninu i v létě. A ono tomu tak skoro je. V zimních měsících se na trhu objevuje  ředkvička, saláty a podobně, což u nás v této době nejde vypěstovat,“ poznamenal. Problémem však podle něj je, že i v období běžné vegetace se v obchodech objevují zahraniční produkty, které by se mohly v České republice pěstovat ve větší míře. Jde například o cibuli, mrkev, česnek a další druhy zeleniny. Zeman připomněl, že v současnosti je 59 držitelů ochranné známky integrované produkce zeleniny, kteří obhospodařují 5448 hektarů. „Domnívám se, že je to málo,“ by jich přibývalo,“ poznamenal. Tento systém funguje již osmým rokem a částky, jimiž jsou pěstitelé podporovány, nejsou malé. Sazba je 440 euro na hektar, přepočet pak záleží na kurzu koruny k euru. „Letos se vracíme k roku 2007, kdy bude platba na úrovni 12 tisíc korun na hektar, a to díky kurzu,“ podotkl.

Více informací se dočtete v Zemědělci č. 6, který vychází 3. února.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down