01.02.2014 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dozor nad rostlinnou výrobou zastřešuje jedna organizace

K letošnímu 1. lednu došlo ke sloučení Státní rostlinolékařské správy s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ), který tak nově zastřešuje státní dozor nad rostlinnou výrobou. Sídlo ústavu je v Brně a jeho činnost je zabezpečována na pracovištích na území celé České republiky. Podle již dříve uvedených informací má sloučení institucí ušetřit státu takřka 100 milionů korun. Transformace si zároveň za loňský a letošní rok má vyžádat jednorázové náklady zhruba 23 milionů korun.

Jak již dříve připomněl ředitel ÚKZÚZ Zdeněk Mach,  úspory vzniklé po sloučení mají dalekosáhle převýšit restrukturalizační náklady. Dalším důvodem je podle něj zjednodušení systému kontrol.

Vlastní kontrolní činnost transformovaného ÚKZÚZ budou zajišťovat tři sekce. Dvě z nich budou vytvářet metodiku pro třetí Sekci zemědělské inspekce. Ta bude mít na starosti odborné rostlinolékařské činnosti, úřední kontroly a odborný dozor v prvovýrobě. Státní rostlinolékařská správa, která sídlila v Praze, měla na starosti ochranu území ČR před zavlečením škodlivých rostlin, sledovala výskyt škůdců a chorob rostlin. Vedla také evidenci chemikálií a mechanizace určených k ochraně rostlin. Tyto kompetence nyní bude nově zastávat ÚKZÚZ. Jeho činnost stanovují předpisy Evropských společenství a zvláštní zákony, například zákon o vinohradnictví a vinařství, o krmivech, o oběhu osiva a sadby, o ochraně chmele nebo o hnojivech. Ústav mimo jiné vykonává odborné činnosti podle zákona o ÚKZÚZ a je také pověřen dělat úřední kontroly v oblasti ekologického zemědělství. Je to čistě prozaická nutnost šetření veřejných financí, jejich smysluplné a účelné vynakládání. Propojení obou úřadů si samozřejmě vyžádalo i své náklady, což je ovšem u tak rozsáhlého projektu pochopitelná věc, řekl.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down