07.02.2014 | 03:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Průběh roku v Agrodružstvu Brázdim loni ovlivnilo počasí

Agrodružstvo Brázdim, které hospodaří v úrodných nížinách nedaleko Prahy, získalo v loňském roce již podruhé titul Zemědělec roku Středočeského kraje, k tomu obsadilo v rámci celé České republiky třetí místo a pořadatelé je vyhodnotili i jako nejúspěšnější družstvo celé soutěže. Současný ředitel družstva Ing. Luděk Němeček tak znovu navázal na úspěchy podniku, který se již v roce 2009 umístil v soutěži Zemědělec roku na druhém místě.

Podle Němečka jsou za dobrými výsledky podniku nejen promyšlené investice, které pomáhají optimalizovat jednotlivé technologické fáze výroby, ale především snaha celého týmu odvádět kvalitní práci. Důležitou podmínkou je však také určitá dávka štěstí, kterou v případě rostlinné výroby, na níž se podnik specializuje, představuje přízeň počasí.

 

Každý rok je jiný

Právě poněkud nepříznivý vývoj počasí (roční srážky 802 mm) určoval průběh loňského zemědělského roku ve středních Čechách a tedy i v Brázdimi. „Pozdní nástup jara s sebou přinesl oproti jiným létům větší nároky na zpracování půdy a opozdil zakládání porostů u jarního ječmene a cukrovky, a podstatně větší množství srážek poněkud komplikovalo sklizeň i následné podzimní práce. Znamenalo to, že vzrostly náklady na tyto činnosti a podobný nárůst očekáváme i u letošních jarních prací,“ vysvětluje ředitel. Zároveň však dodává, že i přesto vyšly loňské ozimy i řepka velmi dobře. Problematičtější byl vývoj u jarního ječmene, ale i u něj dosáhlo nakonec družstvo alespoň průměrného výnosu.

V rostlinné výrobě, z jejíchž výsledků se odvíjí naprostá většina tržeb podniku, pracuje v družstvu sedm lidí, z toho je pět traktoristů, jeden pracovník vede celoročně opravárenskou dílnu a další má na starosti posklizňovou linku. V případě potřeby však dělají i jiné sezónní práce. Podle ředitele družstva jde vesměs o lidi, kteří nedělají svou práci mechanicky, což je také na konečném výsledku vidět. „Snažíme se dělat zemědělství pořádně. Je to ale vždycky o lidech, například s nejbližším spolupracovníkem, kterým je pro mne agronom družstva Ing. Josef Mach, jsme schopni se bavit nejenom o provozních problémech, ale také o vizích do budoucna, zvažujeme společně případné investice a diskutujeme optimální vyladění celého procesu,“ říká Němeček.

Družstvo v současnosti obhospodařuje pozemky o celkové výměře kolem 1200 hektarů orné půdy. Během loňska se mu podařilo přikoupit 30 hektarů polí, které měl předtím v nájmu, a tak z celkové výměry obhospodařované půdy dnes družstvo vlastní zhruba 480 hektarů a zbytek si pronajímá. Podle ředitele však ani tak nejde o rozšiřování výměry pozemků ale spíše o stabilizaci půdní držby.

Hlavními plodinami jsou obilniny, tedy pšenice, kterou zde pěstují obvykle na výměře kolem 450 hektarů, a sladovnický ječmen na ploše více než 300 hektarů. Dalšími nosnými plodinami jsou pak řepka ozimá a cukrovka, u níž i v loňském „problémovém“  roce družstvo pravděpodobně dosáhne výnosu kolem 75 tun z hektaru.

 

Cílené investice

Ve svých vlastních skladech je družstvo schopno každoročně dlouhodobě uskladnit asi tři tisíce tun pšenice a až dva tisíce tun ječmene. Přesto je část úrody obilí nuceno expedovat v průběhu žní a to se týká i řepky. Průběh loňské sklizně ale ukázal, že podniku chybí kvalitní prostory pro krátkodobé uskladnění právě sklizeného zrna.

„Zvažujeme výstavbu skladovací haly s aktivním větráním, především kvůli možnosti uskladnit obilí i s poněkud vyšší vlhkostí a následně jej s určitou časovou prodlevou sušit. Hala by měla ve žních podniku ulehčit, umožnit mu lépe využít techniku a současně by mohla sloužit pro určitou část zrna jako plnohodnotný sklad,“ uvažuje ředitel. Podle jeho slov by šlo o investici asi tří milionů korun, nicméně o její realizaci zatím není rozhodnuto a dojde-li k ní, využije ji družstvo nejdříve při žních v příštím roce.

V roce 2013 však podnik proinvestoval celkově zhruba jedenáct milionů korun. Kromě nákupu dalšího výkonného traktoru a zánovního kombajnu pořídilo družstvo také nové rozmetadlo vybavené váhou a navigačním systémem, které výrazně zkvalitnilo aplikaci hnojiv a snížilo jejich potřebu. Spolu s ostatní zemědělskou technikou je i toto rozmetadlo přes zimu uskladněno v jedné z hal poměrně rozlehlého družstevního areálu. V něm se nachází také vytápěná dílna a čerpací stanice s veřejným prodejem nafty. Ten podniku ročně přinese do rozpočtu kolem 400 tisíc korun a pracovníci, kteří jej zajišťují, současně plní i funkci ostrahy areálu. Další necelé dva miliony korun pak podnik získá z pronájmů budov a prostranství, které nevyžívá.

 

Vše pro cukrovku

Druhou nejvýnosnější plodinou je v Brázdimi cukrovka, a tak další významnou loňskou investicí byla nová osmnáctiřádková, hydraulicky sklopná sečka s GPS navigací od společnosti Kverneland. „Jde o první sečku tohoto typu v republice a jednu z prvních v Evropě, což si vyžádalo poněkud náročnější uvedení do provozu,“ konstatuje Němeček, nicméně dodává, že po doladění se stroj ukázal velmi funkční – přinesl úsporu osiva a ve srovnání s předchozí dvanáctiřádkovou sečkou s pevným rámem, kterou podnik dosud disponoval, výrazně vzrostla i výkonnost.

S cukrovkou souvisel i loňský nákup rozdružovače balíků slámy, který družstvo využívá k jedinému účelu, a to k zafoukávání skládek cukrovky před zimou asi patnácticentimetrovou vrstvou slámou, což je v podstatě nejlevnější a nejpraktičtější způsob ochrany bulev před mrazem. Právě na tuto službu podnik uzavřel tříletou smlouvu s cukrovarem a zajišťuje tak tento servis i dalším dodavatelům. V loňském roce podle Němečka zafoukali v regionu zhruba 20 tisíc tun cukrové řepy. Pro družstevní pokladnu jde o vítaný příjem a současně tak o možnost, jak v méně exponované době efektivně využít svoje pracovníky i techniku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down