21.02.2014 | 02:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chemikálie v plastových obalech mohou prý pronikat do potravin

Chemikálie obsažené v plastových obalech mohou pronikat do balených potravin a škodit lidskému zdraví, pokud jsou jim lidé vystaveni dlouhodobě. Tvrdí to autoři článku, který vyšel v časopise Journal of Epidemiology and Community Health. podle nich určité množství syntetických škodlivých látek z obalů do potravin proniká.

Jde o tak malé množství, že samo o sobě zdraví uškodit nemůže, avšak jestliže někdo jí potraviny balené a skladované v plastech pravidelně, je jeho organismus chronicky vystaven nízkým dávkám prokazatelně škodlivých látek jako formaldehyd.

K článku se podle listu The Guardian vyjádřila kromě jiných nadace zabývající se obaly potravin. Její členové uvádějí, že karcinogenní formaldehyd se v obalových materiálech legálně používá a přítomen je i v plastových nápojových lahvích nebo v nádobí z plastu.
Nejde jenom o formaldehyd, ale o asi 400 chemikálií včetně bisfenolu A využívaného při výrobě plastů, tributylcínu, triclosanu nebo ftalátů. Členové nadace napsali, že by se do rutinně prováděných toxikologických analýz mělo zahrnout také pátrání po buněčných změnách, které nastávají při kontaktu obalů s potravinou a které mohou například způsobovat hormonální změny.
Autoři článku upozorňují také na obtíže výzkumu dlouhodobého vlivu vystavení organismu těmto chemikáliím, protože balené potraviny konzumuje většina lidí a nebude tedy možné vytvořit kontrolní skupinu, která jim po delší dobu vystavena nebyla. O to větší důraz by se měl podle skupiny klást na výzkum, který se bude zabývat potenciální souvislostí mezi chemikáliemi, s nimiž jsou potraviny v kontaktu, a chronickými nemocemi, jako je rakovina a diabetes, nebo dále obezita a neurologické problémy.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down