Výroba masa v Královéhradeckém kraji loni meziročně vzrostla o 16 procent. Bez drůbežího masokombináty v regionu loni vyrobily 22 728 tun masa. Růst produkce kraj zaznamenal druhý rok po sobě. Předtím tři roky výroba masa v kraji klesala. V celé zemi výroba masa loni klesla o dvě procenta na 299 351 tun, uvedla hradecká pobočka Českého statistického úřadu.
K loňskému růstu produkce masa v Hradeckém kraji přispělo hlavně zvýšení výroby vepřového masa o 1758 tun na 17 159, tedy o 11 procent. Produkce hovězího vzrostla o 33 procent, o 1376 tun na celkem 5547 tun. Hlavním důvodem byl nárůst počtu porážek krav o 42 procent na 10 396 kusů. Skopového a kozího masa jatka zpracovala 11 tun, meziročně o sedm tun více.
Největšími tuzemskými výrobci masa byly loni podniky z Jihočeského kraje, které jej dodaly 54 520 tun. Následovaly je masokombináty z Jihomoravského kraje a z Vysočiny. Hradeckému kraji loni ve výrobě masa patřila mezi regiony osmá příčka, znamenalo to meziročně posun nahoru o jedno místo před Moravskoslezský kraj.*