Osm potravin a dva stroje pro využití v potravinářském průmyslu získaly na brněnském veletrhu Salima ocenění od odborné poroty Zlatá Salima. Do soutěže bylo letos přihlášeno 55 exponátů, z toho 47 potravin, uvedli pořadatelé z Veletrhů Brno.
Ocenění si odneslo v kategorii mléka plnotučné mléko od výrobce Bohemilk. Druhým oceněným je mezi oleji Prémiový extra panenský olivový olej z Kréty od výrobce BIO Cretan Olive Oil. V kategorii masa a masných výrobků komise vybrala Židlochovickou specialitu z roštěnky od firmy Janíček & Čupa, výrobek je novinkou loňského roku. V téže kategorii dostaly cenu také špekáčky extra - vázané od firmy Váhala a spol. Mezi hotovými jídly a lahůdkářskými výrobky dostala nejvíce hlasů vaječná pomazánka výrobce Boneco.
Dalšími oceněnými výrobky byly med květový pastový od Včelpa, mléčná čokoláda Franko z Čokoládovny Troubelice a medovina barrique od Petra Kudláče - Apimed.
Z průmyslových strojů uspěly dva, a to filtrační systém pro víno a další nápoje z Nerezu Blučina a systém průmyslového značení obalů od firmy Markem-Imaje SAS.
Veletrhy Salima se konají do pátku na brněnském výstavišti společně s několika dalšími veletrhy a poprvé po 20 letech se znovu otevřely i veřejnosti. Dvě desetiletí na něj mohla pouze odborná veřejnost podobně jako na nedávné veletrhy Styl a Kabo. Změnu si podle organizátorů vyžádali vystavovatelé, aby lidé viděli potraviny, o které pak projeví i zájem v obchodech.*