Na 29. mezinárodním potravinářském veletrhu SALIMA, který se konal ve dnech 25.až 28. února v Brně, získaly značku kvality Klasa a certifikáty Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR získaly další výrobky. Vyhlášena byla i Zlatá Salima, kterou získalo letos osm potravin a dva stroje pro využití v potravinářském průmyslu.
Do soutěže o Zlatou Salimu bylo letos přihlášeno 55 exponátů, z toho 47 potravin. Ocenění si odneslo v kategorii mléka plnotučné mléko od výrobce Bohemilk. Druhým oceněným je mezi oleji Prémiový extra panenský olivový olej z Kréty od výrobce BIO Cretan Olive Oil. V kategorii masa a masných výrobků komise vybrala Židlochovickou specialitu z roštěnky od firmy Janíček&Čupa, výrobek je novinkou loňského roku. V téže kategorii dostaly cenu také špekáčky extra - vázané od firmy Váhala a spol. Mezi hotovými jídly a lahůdkářskými výrobky dostala nejvíce hlasů vaječná pomazánka výrobce Boneco. Dalšími oceněnými výrobky byly med květový pastový od Včelpa, mléčná čokoláda Franko z Čokoládovny Troubelice a medovina barrique od Petra Kudláče - Apimed. Z průmyslových strojů uspěly dva, a to filtrační systém pro víno a další nápoje z Nerezu Blučina a systém průmyslového značení obalů od firmy Markem-Imaje SAS.
Značky kvality
Ministerstvo zemědělství pak udělilo značku kvality Klasa devíti výrobcům na 17 výrobků. Celkem se tak již touto značkou může pyšnit celkem 1 201 výrobků od 234 výrobců.