17.03.2014 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nedostatek peněz ohrožuje ukrajinskou úrodu obilí

Ukrajina by kvůli možnému prudkému snížení oseté plochy mohla přijít v letošní sklizni zhruba o 11 milionů tun obilí. Podle agentury Reuters to dnes sdělilo ukrajinské oborové sdružení UCAB. Ukrajina v uplynulém roce sklidila rekordních 63 milionů tun obilí. Letos se prý osetá plocha zřejmě výrazně sníží kvůli nedostatku financí.
UCAB dnes podle Reuters uvedl, že letos nemusí být oseta až pětina ukrajinské orné půdy. Důvodem je hlavně "absence veškerého financování v souvislosti se složitou ekonomickou a politickou situací".

Politická krize na Ukrajině vyústila po měsících demonstrací v únoru v sesazení prezidenta Viktora Janukovyče, podporovaného Moskvou. Ruské síly poté získaly kontrolu nad ukrajinským poloostrovem Krym.
Dlouhotrvající politická krize oslabuje ukrajinskou měnu, což zemědělcům zvyšuje náklady na nákup osiv, hnojiv a pohonných hmot. Hřivna od začátku roku přišla o více než desetinu své hodnoty. Oslabování ukrajinské měny přinutilo ukrajinské banky omezit poskytování úvěrů.
"Situace se stala ještě složitější vzhledem k neobvyklému počasí, nedostatku vlhkosti v ornici a nutnosti provést polní práce v extrémně krátkém čase," sdělil také UCAB.
Analytici a obchodníci minulý týden podle Reuters sdělili, že Ukrajině by k vynikající úrodě mohlo pomoci ideální počasí, problémy s financováním ale přetrvávají.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down