31.03.2014 | 12:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bez koncese prodej končí prodej alkoholu

Prodejci tvrdého alkoholu musí do 17. dubna podat žádosti o koncesi pro prodej lihovin. Upozornilo na to v tiskové zprávě ministerstvo průmyslu a obchodu. Povinnost mít koncesi se vztahuje na všechny podnikatele, kteří lihoviny distribuují a prodávají konečným spotřebitelům v obchodě, restauracích či občerstveních. Pokud podnikatel podle MPO do této lhůty o koncesi nepožádá, nebude moci po 17. dubnu lihoviny dál prodávat. Jejich prodej bude postihován jako neoprávněné podnikání.

Žádost o koncesi je možné podat osobně u kteréhokoliv obecního živnostenského úřadu, zaslat poštou nebo elektronicky se zaručeným elektronickým podpisem nebo do datové schránky tohoto úřadu. Je také možné ji podat osobně prostřednictvím kontaktního místa veřejné správy. Podnikatelé, kteří byli k datu 17. října 2013 oprávněni prodávat na základě živnostenského oprávnění pro volnou živnost nebo pro řemeslnou živnost Hostinská činnost a požádají do 17. dubna 2014 o koncesi, nemusí platit správní poplatek.
Novela živnostenského zákona zařadila prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin do režimu koncesované živnosti, jako je tomu u jejich výroby. Koncesi dostane každý obchodník, který o ni požádá, nebude finančně omezena. Obchodníci i hostinští měli šest měsíců na to, aby o koncesi požádali.

Stát chce mít přehled o tom, ve kterých obchodech se tvrdý alkohol prodává. V tuzemsku je podle informací ministerstva průmyslu a obchodu celkem 185 000 míst, kde je možné prodávat rozlévaný alkohol. Podnikatelů, kteří mohou na základě volné živnosti prodávat lihoviny a líh, je celkem 1,9 milionu.
K zavedení koncesí přispěla nedávná metanolová aféra. Na otravu metylalkoholem zemřelo téměř pět desítek lidí, poškozených je celkem 140.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down