26.03.2014 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Česko inovuje jen „mírně“

Evropa smazává náskok Spojených států a Japonska v inovacích, avšak rozdíly mezi členskými státy EU jsou stále velké a vyrovnávají se jen pomalu. Na úrovni regionů se odstupy zvětšují – inovační výkonnost se zhoršila v téměř pětině regionů EU. Vyplývá to ze srovnávacího přehledu, který vydala Evropská komise.

Úhrnný žebříček států EU zůstává poměrně stabilní, v čele je Švédsko, po něm následuje Dánsko, Německo a Finsko. Tyto čtyři země investují do výzkumu a inovací nejvíce. V posledních letech se nejvýrazněji zlepšily Portugalsko, Estonsko a Lotyšsko. Česká republika patří mezi takzvané mírné inovátory. Hybnými silami celkového pokroku byly otevřenost a přitažlivost výzkumného systému EU, jakož i spolupráce podniků při inovacích a obchodní uplatnění znalostí, měřeno příjmy z licencí a patentů ze zahraničí. Růst veřejných výdajů na výzkum a vývoj byl však srážen poklesem investic rizikového kapitálu a investic podniků do inovací mimo výzkum a vývoj.

Bližší informace najdete v aktuálním vydání týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down