15.04.2014 | 01:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Po jarních výlovech chybí v rybnících voda

Po jarních výlovech chybí v rybnících na Třeboňsku zhruba 30 procent vody. Situace podle předsedy představenstva Rybářství Třeboň a. s. Josefa Malechy není na všech rybnících stejná. Ty, které jsou napojeny na Zlatou stoku, jsou na tom lépe. Srážkový deficit je velký, situaci by mohl změnit jen dlouhodobý vytrvalý déšť.

"Některé rybníky, které mají samostatné povodí, vykazují větší nedostatek vody, třeba na našem nejstarším rybníku na Třeboňsku Dvořišti je proti 6,7 milionu kubíků stálého nadržení zhruba 50 procent vody," řekl Malecha Tento čtvrtý největší rybník v Česku má přitom poměrně velké povodí, kolem 94 kilometrů čtverečních.
Třeboňští rybáři mají proti jiným výhodu, že mají Zlatou stoku. Umělý vodní kanál dlouhý 48 kilometrů, který byl postaven v 16.století podle plánu Štěpánka Netolického, zajišťuje napájení velké části jejich rybníků. "Funkce Zlaté stoky je významně ovlivňována hladinou řeky Lužnice, i ta vykazuje nízký stav vody," konstatoval Malecha.
Nejhorší je situace v rybnících, které museli rybáři vypustit kvůli jarním výlovům. Ty začaly díky teplému počasí o tři týdny dříve než v minulých letech, a skončily minulý týden. "Lovili jsme násadu do rybníků a zhruba 120 tun tržních ryb, které jsou určeny převážně pro velikonoční období. Směřují jak na domácí trh, tak k zákazníkům v Rakousku,  Německu, na Slovensku a v Polsku. Začaly už také odlovy na plné vodě, které potrvají do září. V plánu máme odlovit dalších 600 tun tržních ryb," uzavřel Malecha.
Rybářství Třeboň je největším producentem sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí 15 procenty. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho 90 procent kapra a zbytek tvoří lín, candát, štika, sumec, amur, tolstolobik a okoun.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down