Dozor nad restauracemi vyřešila ministerstva kompromisem

Ministerstva zemědělství a zdravotnictví se dohodla na kompromisní úpravě sporné změny pravidel pro kontrolu veřejného stravování. Hygienická služba neztratí proti současnosti žádné kompetence. Kvůli tomu v pondělí proti návrhu ostře vystoupil hlavní hygienik Vladimír Valenta. Kontrolovat restaurace či jídelny budou však nově moci i dozorové orgány ministerstva zemědělství. Obě strany budou až na rok dopředu koordinovat kontrolní plány, aby zbytečně nezatěžovaly podnikatele.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová potvrdila, že hygienická služba nepřijde o žádné kompetence, bude dále vykonávat dozor podle potravinového práva a podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a Státní veterinární správa (SVS) budou vykonávat dozor podle potravinového práva.

Původní návrh poslankyně Margity Balaštíkové předpokládal podle Valenty, že hygiena kontrolní pravomoci ztratí ve všech stravovacích zařízeních a získají je kontrolní orgány ministerstva zemědělství. Sněmovní zemědělský výbor v úterý přijal Balaštíkové kompromisní ustanovení, podle něhož by hygienikům zůstala kontrola takzvaného uzavřeného stravování, tedy třeba školních a nemocničních jídelen. Prověrky ostatních restaurací by přešly pod zemědělskou a potravinářskou inspekci. V úterý odpoledne po jednání výboru se však sešli ministři zemědělství Marian Jurečka a zdravotnictví Svatopluk Němeček spolu s šéfy dozorových orgánů a domluvili se, že hygienici žádné kompetence neztratí, SVS a SZPI naopak získají nové.

Dozorové orgány budou koordinovat své kontrolní plány tak, aby nadměrně nezatěžovaly podnikatele. Čechová podotkla, že by nemělo dojít například k tomu, že budou pracovníci obou orgánů kontrolovat souběžně jednu provozovnu. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Hynka Jordána by Státní veterinární správa měla nově získat kompetenci kontrolovat v provozovnách veřejného stravování potraviny živočišného původu, SZPI rostlinné produkty. A to nejenom v restauracích a jídelnách, ale i v takzvaně uzavřených, poznamenal.
Dohoda ministerstev by podle Čechové měla být znovu projednána na zemědělském výboru Sněmovny a předložena jako další pozměňovací návrh. Předkladatelkou by měla zřejmě opět být Balaštíková. Potřebné úpravy již upřesňují v těchto chvílích pracovníci obou ministerstev, řekla Čechová.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down