Titul Chléb roku 2014 získaly v letošním, již dvacátém ročníku národní soutěže o nejlepší chléb roku, pekárny v Herinku a ve Žďáru nad Sázavou. Vítězem kategorie Konzumní chléb roku se stal chléb z pekárny Zelená louka společnosti Penam. V kategorii Řemeslný chléb roku zvítězil chléb z pekárny Enpeka Žďár nad Sázavou. V konkurenci 45 soutěžních vzorků pekáren z celé České republiky je vybrala odborná porota v rámci pekařských slavností Dny chleba, které se uskutečnily 5. června ve městě potravinářů Pardubicích. Informoval o tom předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal.
Jubilejní ročník největší pekařské slavnosti Dny chleba uspořádal již tradičně Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR a zúčastnilo se jej na čtyři sta odborníků a příznivců pekařského řemesla. Záštitu nad akcí, která usiluje o kvalitu pekařských výrobků, převzal ministr zemědělství České republiky Marian Jurečka. Ministerstvo zemědělství v letošním roce akci rovněž podpořilo finančně. K pekařské slavnosti neodmyslitelně patří i akt svěcení chleba, základní lidské potraviny a Božího daru. Letos tento obřad celebroval kardinál Dominik Duka. „Pekařská slavnost Dny chleba s národní soutěží Chléb roku se od skromných začátků vyprofilovala v prestižní akci, stala se místem setkávání odborníků, výměny zkušeností a hledání cest a způsobů, jak vyrobit a nabídnout spotřebiteli co nejkvalitnější chléb a další pekařské výrobky,“ komentuje jubilejní ročník Jaromír Dřízal, předseda Svazu pekařů.
Pekařské firmy z celé ČR přihlásily do soutěže celkem 45 vzorků chleba. Soutěžilo se ve dvou kategoriích: o nejlepší Konzumní chléb z průmyslových pekáren a o nejlepší Řemeslný chléb, který je vyráběný s vyšším podílem ruční práce. Kvalitu chlebů posuzovalo deset zkušených pekařských odborníků, kteří úspěšně prošli certifikací pro posuzovatele senzorické analýzy pekárenských výrobků, kterou provádí VŠCHT Praha. Hodnotily se především senzorické parametry jako vzhled, tvar a objem chleba, dále kůrka, střídka, vůně a chuť. „Přestože výroba chleba je tisíce let starý proces, vyvíjí se stejně, jako se vyvíjí celá společnost. V současnosti se tak chléb vyrábí pomocí moderních strojních zařízení a nových technologií. Pečení chleba je však stále královská pekařská disciplína a vyrobit dobrý chléb je umění i věda, dnes jako před tisíci lety,“ připomíná Jaromír Dřízal.
Ročně se v ČR podle údajů Českého statistického úřadu vyrobí 290 tisíc tun chleba, což je téměř milion chlebů denně. Spotřeba chleba podle České statistického úřadu (ČSÚ) činí 41,3 kg na osobu a rok. V posledních dekádách spotřeba chleba, stejně jako v okolních státech, klesala a naopak rostla spotřeba pečiva. „V loňském roce se však pokles chleba zastavil a očekává se opět mírný růst spotřeby. Je patrné, že spotřebitelé si začínají uvědomovat důležitost chleba ve výživě,“ uzavírá Jaromír Dřízal.
Podle údajů Eurostatu je český chléb osmý nejlevnější v Evropské unii: 1 kg konzumního chleba stojí podle ČSÚ v průměru 23 Kč a průměrný Čech za něj vydá necelých 1000 Kč ročně. Přestože náklady pekařům neustále stoupají (suroviny, energie, pohonné hmoty), spotřebitelská cena chleba je stejná jako v roce 2007 (23,20 Kč podle ČSÚ), což je jedním z důvodů, proč každý sedmý pekař od roku 2000 zkrachoval.*