Pivovar Radegast uvádí na trh nové dvanáctistupňové pivo nazvané Ryze Hořká 12. Nahradí dosavadní Radegast Premium, který se v Nošovicích vařil 44 let. Nové pivo má Radegast odlišit od konkurence. I proto se vařilo ze tří druhů moravského chmele. K zákazníkům se dostane v nejbližších dnech. Informoval o tom ředitel pivovaru Ivo Kaňák.
Novinku na letošní léto před časem představil i konkurenční Ostravar. Zákazníkům nově nabízí Černou Barboru, což je tmavé třináctistupňové pivo.
Oproti stávajícímu pivu Radegast Premium je Ryze Hořká 12 plnější, o deset procent více hořká. Má výrazné chmelové aroma. Toho v pivovaru Radegast dosáhli právě použitím tří vybraných druhů chmele, popsal hlavní rozdíly Kaňák, který je autorem nové receptury.
K vaření nového piva se podle Kaňáka používá odrůda chmele nazvaná Žatecký poloraný červeňák, Sládek a česká odrůda Saaz Late. Ta je podle představitelů Radegastu díky vysoké kvalitě považována za budoucnost českého pivovarnictví. Samotné pivo se vaří tradičním způsobem rmutováním a tekutina se postupně třikrát chmelí.
Hlavním důvodem, proč pivovar mění úspěšné pivo (Ležák Premium letos získal zlatou medaili v prestižní soutěži World Beer Cup v USA), je podle Kaňáka snaha odlišit se od konkurence. Radegast podle něj byl vždycky jedinečný svou hořkostí. Dodal, že vycházel i z úspěchu sezónních piv, jako například Radegast Extra Hořký.
Pivo se v nošovickém pivovaru vaří od roku 1970. Od roku 1999 je Radegast součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, která patří do jedné z největších pivovarnických společností světa SABMiller.*