30.06.2014 | 03:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Evropská unie dá miliony na klimatické projekty

Evropská komise zahájila minulý týden první výzvu k předkládání návrhů v rámci nového programu financování pro projekty týkající se klimatu. Z podprogramu Programu EU pro životní prostředí a oblast klimatu (LIFE) bude v roce 2014 pro oblast klimatu vynaloženo 44,26 milionu eur na vývoj a zavedení inovativních způsobů, jak reagovat na změnu klimatu v Evropě. Komise to zveřejnila na svých internetových stránkách.

„Nový program LIFE pro oblast klimatu dává na inovativní klimatické projekty po celé Evropě k dispozici více finančních prostředků než kdy předtím. Díky tomu budou moci vzniknout špičkové nízkouhlíkové technologie a rozšíří se již existující klimatické projekty. Tyto prostředky rovněž přispějí k dosažení cílů stanovených v příslušných předpisech a strategiích EU. Dnešní výzva k předkládání návrhů se týká pilotních a demonstračních projektů a projektů využívajících osvědčené postupy,“ řekla k tomu komisařka pro oblast klimatu Connie Hedegaardová.

Uvedený podprogram je součástí evropského programu LIFE na období 2014 až 2020. Během příštích sedmi let z něj bude na oblast klimatu vynaloženo 864 milionů eur. Podpoří také zlepšování komunikace, spolupráce a šíření informací o opatřeních na zmírňování klimatických změn a přizpůsobování se těmto změnám.

Organizace, které chtějí nějaký projekt předložit, by měly co nejdříve začít s přípravami, tedy rozpracovat projektové náměty, vytvořit partnerství s příslušnými subjekty a hledat doplňkovou finanční podporu. Podle komise jsou zvláště vítány nadnárodní projekty, protože spolupráce napříč členskými státy má pro dosažení klimatických cílů Evropské unie zásadní význam.

Přihlášky lze podávat do 16. října 2014. Příští výzva k předkládání návrhů v rámci programu LIFE, která bude zahájena na podzim, se zaměří na granty na provozní náklady pro neziskové organizace působící v oblasti klimatu a životního prostředí na evropské úrovni.

LIFE je finanční program Evropské unie, který běží již od roku 1992 a z něhož bylo spolufinancováno přes čtyři tisíce projektů. Program EU pro životní prostředí a oblast klimatu  na období 2014 až 2020 je rozdělen do dvou období: 2014 až 2017 a 2018 až 2020. V tom prvním období je na oblast klimatu vyčleněn rozpočet ve výši 449,2 milionu eur, z čehož 44,26 milionu eur je k dispozici v rámci letošní výzvy k předkládání návrhů.

„Tyto částky jsou součástí podpory na klimatická opatření v rámci rozpočtu EU na období 2014 až 2020. Pokud se pomocí půjček a záruk podaří přes místní banky získat soukromý kapitál, bude z podprogramu pro oblast klimatu možné financovat více projektů,“ uvedla komise.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down