04.08.2014 | 12:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bývalé vedení NP Šumava podle auditu vynaložilo zbytečně miliony

Bývalé vedení šumavského národního parku podle auditu vynaložilo zbytečně a neúčelně 11 milionů korun. Problémy prý představovaly hlavně projekty restaurace Březník, návrat chladnokrevného koně na Šumavu a některé nevýhodné nájmy. Novináře o tom dnes informovali zástupci současného vedení NP Šumava, které vede organizaci od 1. května letošního roku.

"Audit jsme uložili proto, abychom zjistili aktuální stav organizace. Při tom, když jsem přebíral funkce, mi nikdo z bývalého vedení nepředložil protokoly o předání," uvedl ředitel parku Pavel Hubený.
Podle auditu prý park ročně přichází kvůli nevýhodným pronájmům o 1,2 milionu korun. Další problém prý je jednotná síť informačních panelů, která měla stát 1,6 milionu korun. Za tuto cenu podle auditu vzniklo 64 stojanů, kdy jeden stál 25 500 korun, a náklady na grafický návrh na panely činily 550 000 korun.
Předchozí vedení parku údajně nadbytečně investovalo čtyři miliony korun do restaurace Březník v hájence na stejnojmenném vrcholu. "Například je tam kuchyně, která je draze vybavená, navíc tam na takový provoz není ani připravené připojení energie nebo odpadů," uvedl Hubený. Projekt návratu chladnokrevných koní na Šumavu prý vykazuje ztrátu 4,5 milionu korun. Hubený uvedl, že bez problému není ani rozmístění fotopointů, na nichž si mohou turisté vytvořit vlastní snímky. Na Šumavě je jich deset za 1,6 milionu korun. Tři z nich prý navíc nestojí na pozemku Správy NP Šumava. "Fotopointy jsou dobrým projektem, o to víc nás mrzí problémy, které jsme objevili. Chceme je vyřešit, ale je nám jasné, že to pravděpodobně přinese nějaké náklady navíc," řekl Hubený.
Dodal, že šumavský park musel za letošní rok zaplatit na pokutách více než 500 000 korun. "Naším cílem je chovat se víc profesionálně, postupovat maximálně efektivně a v souladu se zákonem," uvedl Hubený. Dodal, že právníci se výsledkem auditu zabývají a zvažují, zda případně podají trestní oznámení.
Bývalého ředitele NP Šumava Jiřího Mánka odvolal na konci dubna ministr životního prostředí Richard Brabec. Nahradil jej dočasně jmenovaný ředitel Pavel Hubený. Po čase opustili funkce ve vedení také někteří Mánkovi náměstci.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down