Francouzský výrobce sýrů v rámci své samokontroly zjistil ve svých výrobcích, konkrétně v sýrech ze syrového mléka, shigatoxinogenní Escherichium coli a okamžitě informoval odběratele těchto sýrů v zemích Evropské unii. Jedním z nich byl také český odběratel společnost Český archiv vín, s. r. o. Ta okamžitě zahájila stahování tohoto sýru a současně také informovala Městskou veterinární správu v Praze tak, jak jí ukládá povinnost stanovená nařízením č. 178/2002, informoval mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben. Dodal, že následně tuto informaci obdrželi též od francouzské kompetentní autority systémem RASFF.
Česká společnost nakoupila od francouzského distributora sýrů 34,26 kg sýru Morbier Cremier. Celkem se jí podařilo ze svých prodejen stáhnout 24,968 kg. Celkově bylo tedy prodáno konečným spotřebitelům 9,292 kg. „Jelikož je výrobek ještě v datu spotřeby, informujeme veřejnost o tom, že lze tento výrobek vrátit tam, kde byl zakoupen. Tedy do kamenných prodejen společnosti Český archiv vín, doporučil Duben.*
Identifikace výrobku:
Výrobek: Morbier Cremier – Monts de Joux
Číslo šarže: 077
Datum spotřeby: 30. 8. 2014
Výrobce: Cooperative des Monts de Joux, Francie
Schvalovací č.: FR 25041 001 CE