Lesy ČR za pololetí meziročně zvýšily hrubý zisk o třetinu

Státní podnik Lesy České republiky v prvním pololetí meziročně zvýšil hrubý zisk o třetinu na dosud nejvyšších 3,911 miliardy korun z předchozích 2,942 miliardy korun. Do vyšší tvorby zisku se promítly oproti očekáváním přetrvávající příznivé ceny dřeva na trhu a také úspory podniku. Za celý loňský rok Lesy ČR vykázaly auditovaný čistý zisk 3,99 miliardy korun po 4,4 miliardy koruny v roce 2012. Informoval o tom mluvčí podniku Zbyněk Boublík.

K pololetnímu růstu zisku podle generálního ředitele Daniela Szóráda přispělo i to, že podnik nepostihla žádná významná přírodní kalamita. Svůj podíl na dobrém hospodaření má také realizovaný úsporný program některých režijních nákladů, například právních služeb, uvedl Szórád, který podnik vede od letošního dubna.
I když je pololetní výsledek rekordní, přistupuje podnik podle Boublíka k jeho hodnocení střízlivě. Nový management se podle něj nyní soustřeďuje na zajištění dobré dlouhodobé ekonomické výkonnosti firmy, na vydávání majetku v rámci církevních restitucí, podporu regionální zaměstnanosti a řeší i sociální aspekt lesnických zakázek. Proto v současnosti jakékoli odhady letošního celkového hospodářského výsledku Lesů ČR by byly velmi předčasné, míní Szórád.

V květnu Szórád uvedl, že letošní hrubý zisk podniku by měl klesnout asi o miliardu korun na necelé čtyři miliardy korun. Snížení zdůvodnil vydáváním majetku v souvislosti s církevními restitucemi. Dále je to podle něj spojené s tím, že podnik dělá veškerou pěstební činnost a zároveň netěží dřevo a přichází i o tržby z pronájmu.

Hrubý zisk podniku za celý loňský rok činil 4,957 miliardy korun a proti v únoru zveřejněnému neauditovanému číslu 5,1 miliardy byl nižší asi o 140 milionů korun. Zisk v průběhu auditu podle Boublíka snížilo především vytvoření rezervy na pěstební činnost.
Nyní podnik organizuje tendr na lesnické práce a těžbu dřeva v letech 2015 až 2019. Předpokládaná cena soutěžených lesnických prací je 2,2 miliardy korun. Soutěžit se bude o práce a těžbu na 27 územních jednotkách, tedy asi v pětině lesů podniku. Pro tři jednotky Lesy ČR také vypsaly tendry, při nichž se na dobu jednoho roku budou zkušebně soutěžit odděleně pěstební a těžební práce. Lhůta pro doručení nabídek byla stanovena na 24. září.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down