22.09.2014 | 03:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ministerstvo odhaduje letos vyšší ztrátu unijních peněz

České republice se nedaří zlepšit čerpání peněz z Evropské unie a dohnat nabrané zpoždění, od začátku roku je skutečné čerpání ve skluzu o 6,2 miliardy korun oproti předpokladům. Podle pesimistického scénáře ministerstva pro místní rozvoj (MMR) tak letos hrozí nedočerpání až 33 miliard korun. Vyplývá to z materiálu, kterým se počátkem září zabývala vláda.

Ještě letos v únoru řídící orgány jednotlivých operačních programů odhadovaly nedočerpání v letošním roce zhruba na 21,6 miliardy korun. Podle červencové aktualizace se odhad nedočerpání pohybuje v rozmezí 19,4 až 24,4 miliardy korun.
MMR jako koordinátor evropských programů je však ještě pesimističtější. "Ze zkušeností s plněním predikcí z minulých let existuje reálné riziko, že zrychlené tempo čerpání nebude dodrženo a v takovém případě by mohlo podle pesimistických odhadů MMR nevyčerpání pro rok 2014 dosáhnout výše až 33 miliard korun," varuje v materiálu pro vládu ministerstvo.
V červenci se sice čerpání peněz mírně zlepšilo, když příjemci dotací dostali o půl miliardy více, než se původně předpokládalo, ani to však nedokázalo smazat ztrátu z předchozích měsíců. Řídící orgány jednotlivých operačních programů příjemcům dotací od začátku roku proplatily o 6,2 miliardy korun méně, než předpokládaly. Ministerstvo financí dostalo od začátku roku ke kontrole a poslání Evropské komisi k certifikaci žádosti v souhrnné hodnotě nižší oproti předpokladu dokonce o 9,3 miliardy korun.
MMR už dříve v reakci na únorovou zprávu vytvořilo krizové plány, které by měly snížit hrozící ztrátu až na 12 miliard korun. Kromě toho nyní přišel resort s dalšími opatřeními, jako je například změna vykazování způsobilých výdajů vůči Evropské komisi nebo naplánování mimořádné certifikace na konci roku 2014.
Česká republika je z pohledu čerpání evropských peněz nejhorší z celé Evropské unie. Loni nedočerpala až deset miliard korun, v celé unii to přitom bylo 16 miliard korun. MMR odhaduje, že celkem za končící programové období Česko nedokáže vyčerpat až 60 miliard korun. Poslední možnost čerpat tyto peníze bude v příštím roce.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down