Stovky lidí přilákala na hlavní liberecké náměstí prezentace regionálních potravin. Akce, která je součástí soutěže Regionální potravina Libereckého kraje, se uskutečnila popáté a rok od roku láká víc lidí. Dává jim možnost nejen se seznámit s místní potravinářskou produkcí, ale zákazníci se často výrobců dotazují, kde mohou tyto produkty v krajském městě běžně koupit.
"Podobné akce určitě mají smysl, dlouhou dobu tady určují řetězce, co se bude kupovat, proto si myslím, že by propagace značek, jako je Klasa, Regionální potravina nebo Výrobek Libereckého kraje, měla být ještě větší," řekl společník Jizerských pekáren František Kuberka. Přibývá podle něj klientů, kteří dávají přednost potravinám od svého mlékaře, pekaře nebo řezníka před nákupem v anonymních supermarketech. "Hlavně mladší generaci stále více zajímá, co jí a je ochotna za kvalitu i zaplatit," poznamenal Kuberka. Jizerské pekárny jsou tradičním výrobcem pečiva v Libereckém kraji. I když dodávají i do supermarketů, stále více pečiva prodají ve vlastních prodejnách. "Máme jich už 50 a připravujeme další," řekl Kuberka. Firma dodává i bezlepkové produkty a řada jejích produktů nese označení Výrobek Libereckého kraje. Označení Regionální potravina však pekárna získat nemůže. Soutěž je totiž určena pro malé a střední podnikatele do 250 zaměstnanců a Jizerské pekárny jich mají více než tři stovky. Cílem soutěží Výrobek Libereckého kraji či Regionální potravina Libereckého kraje je podpora a propagace regionálních potravinářských výrobců. Značka je pro spotřebitele garancí, že jde o produkty, v nichž je nejméně 70 procent místních surovin. Ocenění Regionální potravina, které mohou používat čtyři roky, získalo letos šest produktů. Označení nese nově jablečná šťáva s muchovníkem olšolistým z malé farmy Jana Vericha v Turnově na Semilsku, šunkový salám Retro od firmy Folda, sýr Cihlovka z mlékárny Tompeli Tomáše Pelikána nebo BIO kozí mléko pasterované z farmy Josefa Pulíčka. Regionální potravinou je také pečivo - RACIO Trhadlo z JVS Semilské pekárny a pastovaný Český med z Podještědí Jiřího Vomáčky. Všechny dnes mohli lidé také ochutnat.*