Svátek svatého Martina je vrcholem roku pro tuzemské chovatele hus, protože husí pečínka neodmyslitelně patří ke Svatomartinským hodům. Řada restaurací i domácností chystá v tyto dny husí pokrmy, které jinak v průběhu roku mívá na svém jídelním lístku jen zřídka. Husí maso je v jídelníčku Čechů s průměrnou roční spotřebou 0,2 kilogramu na osobu okrajovou záležitostí. Ročně lidé v Česku snědí v průměru okolo 80 kilogramů masa, z toho zhruba polovinu představuje vepřové.
"Tuzemské chovy hus se v posledních letech zvýšily, avšak stále nedokážou uspokojit poptávku spotřebitelů a to především ve svátečních obdobích, jako jsou Svatomartinské hody, Vánoce či Velikonoce," řekl Milan Říha, ředitel největšího tuzemského zpracovatele drůbeže, Vodňanské drůbeže. Počet hus chovaných v Česku podle něj sice roste, loni se meziročně zvýšil o 5000 na 20 000, stále však je nízký. Například stavy kachen ve stejném období činily 272 000 a krůt 440 000.
Na husí farmě v Rohozné na Jihlavsku přichystali k svátku svatého Martina 800 pečínkových hus. Prodávají je oškubané a vykuchané, ale nemrazí je. Pro vykrmené pětikilogramové husy si do Rohozné touto dobou jezdí lidé zdaleka, i z Prahy či Olomouce. "Myslím si, že bychom jich prodali víc než máme. Teď, týden před Martinem, jsou husy v podstatě zamluvené," řekl farmář Josef Tříska. Farma podle něj patří mezi čtyři největší chovatele hus v Česku. Poslední léta se podle Třísky zájem o husy oživuje a přibývají lidé, kteří se začínají věnovat jejich chovu.
"Za posledních několik let jsme průběžně navyšovali počet chovaných hus. Z původních 300 kusů jsme se letos dostali na 1100 kusů," řekla Zdeňka Jelenová z rodinné farmy Ješín 8. V předchozích letech měla farma zpravidla do konce září na všechny husy uzavřeny objednávky. "Letošní rok jsme zaznamenali jiný trend - většina zákazníků požaduje husy přímo na Martina a dále příští víkend," uvedla Jelenová. Pro většinu hus si spotřebitelé zajedou přímo na farmu, menší část koupí restaurace a farmářské obchody. V souvislosti se svatým Martinem prodá farma letos 60 procent své roční produkce hus.
Na Svatomartinské huse si budou ode dneška do 16. listopadu pochutnat například návštěvníci sítě restaurací Staropramen Potrefená husa. "Jde o velmi vyhledávané zpestření standardní nabídky," uvedl mluvčí Pivovarů Staropramen Pavel Barvík.
V restauracích se Svatomartinské hody zpravidla spojují s prvním otevíráním mladého vína. "U nás budeme pokrmy z hus servírovat od úterý 11. listopadu, kdy by se v 11 hodin měla otevřít první láhev Svatomartinského vína, a hody poté budou pokračovat po celý týden," řekl šéfkuchař v Hejtmanském dvoře ve Slaném Tomáš Novotný. Za tuto dobu se sní v průměru šedesát hus, tedy přes 250 kilogramů této drůbeže, dodal.
Přes sto kilogramů husích stehen se zpravidla sní v hostinci U Skanzenu v Třebechovicích pod Orebem, na 400 porcí pak v restauraci U Slovanské lípy na pražském Tachovském náměstí. Přestože se hus kolem svátku svatého Martina sní úctyhodné množství, po zbytek roku je restaurace až na výjimky nenabízejí. Podle provozního ze Slovanské lípy Tomáše Rýdla se husy na jídelníček dostanou spíše při mimořádných příležitostech.
Loni bylo do Česka dovezeno 1745 tun hus, zhruba o 200 tun meziročně více. Husy se do tuzemska vozí především z Maďarska, Německa, Francie a Polska. Z vodní drůbeže dávají Češi před husou přednost kachně. Ta je výrazně častěji než husa i v nabídce restaurací. "Důvody pro častější výskyt kachního masa je dvojí - je jednak lépe stravitelnější, ale také cenově dostupnější. I proto lidmi preferovanější," uvedl Barvík.*