Budějovický Budvar uvádí na trh nový produkt. Jde o extrakt látek z přemrzlého piva, výrobek s obsahem alkoholu 21 procent se jmenuje B:Cryo. Produkt se podle zástupců Budvaru nedá zařadit do jakékoli známé kategorie nápojů. Ale patrně nejblíže má k digestivu a výrobce jej doporučuje pít v menším množství po masitém jídle. Novináře o tom dnes informovali zástupci Budvaru.
B:Cryo nabídne v tuzemsku šedesát vybraných restaurací. Hosté obdrží na stůl láhev o objemu 1,5 litru, v níž se nachází pivo, které bylo minimálně 24 hodin v teplotě minus 18 stupňů Celsia. Tím se formou ledu oddělí voda od pivního základu. Konzumenti si pak pomocí speciálních čepovacích zařízení mohou načerpat do sklenic libovolné množství. Budvar doporučuje pít B:Cryo v objemu přibližně 0,8 decilitru. Tento produkt chutná jako pivo, ale hřeje jako destilát, zhodnotil specialista řízení jakosti piva z podniku Budvar Petr Košin.
Výzkum nového výrobku trval dva roky. Podle ředitele Budvaru Jiřího Bočka se zrodil nahodile. Průběžně testují, co pivo vydrží, a zkouší, co snese při nízkých teplotách. A při tom je v pivovaru napadlo, že by mohli udělat kryokoncentraci, uvedl Boček. Dodal, že náklady na výzkum nebyly extrémně vysoké a Budvar je pokryl z vlastních zdrojů.
Za lahev B:Cryo o objemu 1,5 litru, která bude k dostání ve vybraných restauracích, zákazníci zaplatí 250 až 400 korun. Z jedné lahve by pak měli získat čtyři sklenice extraktu o objemu 0,8 decilitru.*